Balinarski klub Krško

Podrobnosti

Balinarski klub (BK) Krško, ki je osvojil prvo mesto v ligi Območne balinarske zveze Dolenjska, se je uvrstil v vzhodno skupino balinarske druge lige. Pogovarjala sem se z Markom Prahom, vodjo ekip.

Katerega leta se je začelo balinanje v Krškem?

Za začetek balinanja v Krškem velja 1. maj 1955, ko je bila v Krškem slovesna otvoritev bazena, v sklopu katerega je bilo tudi balinišče. Bolj aktivno smo začeli igrati leta 1990, ko smo se preselili za Hotel Sremič, kjer smo balinali na čudovitem štiristeznem peščenem igrišču. Na igrišče, kjer igramo še danes, smo se preselili leta 2009. Tu imamo novo štiristezno peščeno igrišče pri stadionu Matija Gubca. Sam klub pa je bil ustanovljen leta 1994, na skupščini, na pobudo takratnih članov.

Kdo sestavlja vodstvo kluba in koliko imate članov?

Goran Ivić je predsednik kluba, Marko Prah pa vodja ekip. Trenutno imamo 31 aktivnih članov. Članstvo je sestavljeno iz mladih in starejših, želimo pa si, da bi imeli več mladih balinarjev. Mlade je težko navdušiti nad balinanjem, kajti naš šport ni tako popularen kot nekateri drugi, zato je za pridobitev mladih potrebno dosti več energije.

Kam ste v preteklosti največ investirali?

Med največje investicije zadnjega obdobja štejemo izgradnjo novega balinišča. Žal pa se je ustavilo pri pokritosti igrišča. Plan, da bi igrišče pokrili, še vedno ostaja, a je za to potreben zajeten kupček denarja, katerega si klub sam ne more priskrbeti. Računamo, da nam v prihodnosti morda priskoči na pomoč občina. Naša zadnja pridobitev pa je nova razsvetljava na igrišču.

Kako rešujete problematiko igranja v primeru dežja?

Nazadnje smo se v primeru dežja selili v Rogaško Slatino, kjer je bilo naše rezervno igrišče. Žal je to zelo nepraktično tako za nas, kot tudi za gostujočo ekipo. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil našemu prijatelju in predsedniku BŠD Rogaška Crystal, Jožetu Verku, ki nam je omogočil igranje tekem v njihovi lepi dvorani. V prihodnosti si želimo, da bi nam uspelo pokriti balinišče, ga spraviti pod streho. Zavedamo se, da smo brez strehe nad glavo infrastrukturno precej v zaostanku za klub v našem rangu.

Vemo, da je danes težko brez finančne pomoči ...

Ja, res je. Z občino Krško sicer dobro sodelujemo. Praktično pri vseh večjih projektih nam je v pomoč, tako pri izgradnji balinišča in kontejnerske enote. Samih finančnih sredstev pa od občine ne dobimo veliko. Dobimo na primer denar iz razpisa o Financiranju športnih dogodkov v občini, če se na njega prijavimo in na koncu tudi izvedemo, kar je v pogodbi. Za mednarodni turnir trojk dobimo na takšen način 137 evrov, vsi pa vemo, da so stroški pri tovrstnem turnirju veliko višji. Finančni pritok imamo tudi od članarin, donatorjev in sponzorjev, med katerimi so Krka, Agrosmer, Robin Hot, Mesarija Marolt, Rival, Elkoin d.o.o., Papiroti, In-to d.o.o., Transport in logistika d.o.o. Bella Caffe ter Zavarovalnica Triglav.

Ste tudi redni gosti raznih turnirjev po Sloveniji.

Letos je tekmovanje zaradi koronavirusa zelo omejeno. Tekmujemo samo v rekreativni Posavski ligi. Udeležili pa smo se tradicionalnega Aninega turnirja v Rogaški Slatini, kjer smo osvojili drugo mesto, sodelovali smo na Balinarski Akademiji Krim Ljubljana in osvojili tretje mesto. Drugače pa redno treniramo in se pripravljamo na tekmovanja v ligi.

Ligaško tekmovanje je pred vrati. Kakšna so vaša pričakovanja?

Po sezoni odsotnosti se ponovno veselimo igranja v drugi ligi. Smo optimistični, ker se zavedamo, da se lahko dobro pripravimo. V drugi ligi ne želimo zgolj sodelovati, temveč tudi zmagovati.

Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, arhiv kluba

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije