Balinarji popestrili Parafest

Podrobnosti

Zveza za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - Soča ter Lidl Slovenija so minuli četrtek pripravili Parafest - dan športa invalidov. Na dogodku, ki so se ga udeležili tudi znani športniki, so predstavili številne parašporte, vabilu organizatorjev pa so se odzvali tudi člani slovenske balinarske reprezentance.

 

Športno udejstvovanje je za osebe s posebnimi potrebami izjemnega pomena, zato mu Zveza za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite namenja ogromno pozornosti. Predstavitvi številnih športnih panog je bil namenjen četrtkov Parafest - dan športa invalidov, ki je potekal v Univerzitetnem rahabilitacijskem inštitutu RS - Soča. Parašportnikom so se pridružili tudi  sedanji in nekdanji vrhunski športniki, kot so košarkar Miha Zupan, plesalec Miha Vodičar, kolesarji ekipe Adrie Mobil, košarkarji Petrola Olimpije, odbojkarji Calcit Volley, selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović, slovenska curling reprezentanca, ter člani slovenske balinarske reprezentance na čelu s selektorjem Alešem Škobernetom.

 

Na dogodku je poleg gostiteljev obiskovalce nagovorila tudi državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk. Predsednik ZŠIS - PK Damjan Lazar je na Parafestu poudaril: “Šport je za vsakega mladega človeka zelo pomemben, še toliko bolj pa za mlade invalide. Skozi športne aktivnosti namreč pridobijo samozavest in se vključujejo v socialno mrežo, ki jim večkrat primanjkuje pri njihovem razvoju ter samopodobi. Tako smo se na ZŠIS – PK odločili, da s pomočjo Parafesta tudi mladim invalidom približamo njim prilagodljive športe. Skupaj z Lidlom Slovenija na nacionalni in lokalni ravni skušamo omogočiti, da se mladi invalidi enakopravno vključujejo v šport in si na način gradijo bolj aktivno ter zdravo življenje,”

Invalidi s športnim udejstvovanjem razvijejo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo ter zvišujejo kakovost življenja. Prvi korak, da se invalidi začnejo gibati, predstavlja spoznavanje in preizkus različnih parašportov, saj na ta način hitro ugotovijo, kateri šport jim ustreza in kateri ne. V okviru Parafesta so tako predstavili šest najbolj priljubljenih parašportov – parakolesarstvo, boccio, odbojko sede, košarko na vozičkih, paraplavanje, športni paraples in curling na vozičkih. ZŠIS – PK želi športne aktivnosti še posebej približati mladim invalidom, saj jim gibanje lahko pomaga pri vključevanju in aktivnem povezovanju.

 

Parašportniki in znani športniki so izvedli tako imenovane ‘mini tekme’, kjer so se pomerili v posameznih športih in bili prava paša za oči za obiskovalce. Nad prikazanimi športnimi aktivnostmi so bili navdušeni tudi mlajši obiskovalci, pri katerih je šport še toliko bolj pomemben. Prav z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti sta ZŠIS – PK in Lidl Slovenija razvila program Postani športnik, s katerim želita vzpostaviti dolgoročni sistem na nacionalni in lokalni ravni z namenom večjega dosega in prepoznavnosti parašporta med mladimi. Člani balinarske reprezentance so večino četrtkovega popoldneva preživeli v druženju s predstavniki slovenske reprezentance v dvoranskem balinanju - boccie, ki po zaslugi dvojice Matjaž Bartol - Nataša Bartol in ostalih članov dosega lepe uspehe tudi na mednarodnih prizoriščih.

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije