Ženska evropska prvenstva

Ženska evropska prvenstva zaenkrat še nimajo prav bogate zgodovine, saj je bilo prvo na sporedu šele leta 2011. Prvi gostitelj prvenstva stare celine je bila BŠD Rogaška Slatina, skupaj z Balinarsko Zvezo Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo 11 reprezentanc, ki so se za evropski naslov pomerile v petih disciplinah. Na sporedu namreč ni bilo igre dvojic. Prireditelj se je izjemno potrudil in tekmovanje izpeljal z odliko, ljubitelji balinanja pa ste lahko dogajanje v balinarski dvorani Balinček spremljali tudi preko prenosa v živo na spletu.

Slovenska ženska balinarska reprezentanca je dosegla lep uspeh. Dekleta so osvojila štiri kolajne, v natančnemu zbijanju pa je debitantka Ana Vorih (danes poročena Pevec) osvojila naslov evropske prvakinje. Ostale tri medalje so bile bronastega leska; Tadeja Sodec v igri bližanja in zbijanja v krog, Nina Novak v hitrostnemu zbijanju ter obe skupaj v štafeti.

Dve leti kasneje je evropsko prvenstvo gostila Komiža, na hrvaškemu otoku Vis. Tudi takrat je bilo na sporedu le pet disciplin. Takrat je bila iz programa tekmovanja izpuščena igra bližanja in zbijanja v krog. Slovenke so osvojile manj kolajn kot v Rogaški Slatini, prvo ime v našem taboru pa je bila zagotovo Tadeja Sodec (danes poročena Petrič). Najboljša slovenska balinarka vseh časov je osvojila naslov evropske prvakinje v posamični igro klasično in skupaj z Nino Novak bron v igri dvojic.

Tretje evropsko prvenstvo je bilo na sporedu leta 2015 v klasičnem italijanskem balinarskem prizorišču Saluzzu, na sporedu pa je bilo prvič vseh šest disciplin. Pred prvenstvom je prišlo do zamenjave slovenskega selektorja, saj je dotedanjega stratega Milana Bozovičarja zamenjal Jure Rijavec. Dekleta so osvojile novi dve kolajni za slovensko balinanje. Debitantka Sara Jenčič je postala srebrna v igri bližanja in zbijanja v krog, medtem ko je svojo prvo kolajno osvojila tudi Denis Vidmar in sicer bron v posamični igri klasično.

Tudi četrto evropsko prvenstvo je bilo odigrano v Saluzzu, slovensko žensko reprezentanco pa je tokrat prvič na velikih tekmovanjih vodil Miha Sodec. Dekleta so izboljšala rezultat iz Rogaške Slatine, saj so osvojila štiri kolajne od tega zlato, dve srebrni in bronasto. Evropska prvakinja v posamični igri klasično je postala Polona Zule, uspeh izpred dveh let je v igri bližanja in zbijanja v krog ponovila Sara Jenčič. Nina Volčina je bila v finalu hitrostnega zbijanja poražena, skupaj z Ano Vorih pa sta osvojili bron v štafeti. Tudi tokrat je bilo na sporedu vseh šest disciplin.

Lani bi moralo biti na sporedu peto evropsko prvenstvo, država organizatorka pa naj bi bila Francija. Žal je zaradi nesoglasij v odnosu Francoske balinarske Zveze in Mednarodne Balinarske Zveze prišlo do odpovedi organizacije in dekleta so ostala brez nastopa. Evropska balinarska zveza ni obupala in je organizacijo prvenstva zaupala Balinarski Zvezi Slovenije, ki bo prvenstvo stare celine izpeljala skupaj z BŠD Krim iz Ljubljane. Prvotni termin v začetku meseca maja letos je zaradi izbruha korona virusa COVID-19 padel v vodo, a se že pospešeno išče nov termin, po vsej verjetno v mesecu avgustu. Kot zanimivost naj navedem da je Ljubljana deset let nazaj gostila peto žensko evropsko prvenstvo v petanki, ki je sorodna disciplina balinanju. Letos, torej po desetih letih, pa naj bi se v Ljubljani na petem ženskem prvenstvu zbrale najboljše evropske balinarke.

Prvo ime dosedanjih evropskih prvenstev je zagotovo Francozinja Barbara Barthet, ki se lahko pohvali s kar osmimi naslovi evropske prvakinje. Štiri je osvojila v hitrostnemu zbijanju, ostale štiri pa v štafetnemu zbijanju, trikrat z Melanie Fabrie, nazadnje pa z Dorine Amar. S tremi naslovi se lahko pohvali tudi Italijanka Caterina Venturini.

Evropski prvaki - ČLANICE

NATANČNO ZBIJANJE