Reprezentance

Balinarska zveza Slovenije

Sporočilo za javnost z dne 19. septembra 2019

Slovenski balinarji na svetovno prvenstvo z visokimi cilji

Pred mladimi slovenskimi balinarji je nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnji teden gostil italijanski Alassio.

Foto: Milan Rutar - na sliki od leve proti desni: Primož Marinko, Anton Kosar, Erik Čeh

Slovenska balinarska reprezentanca mlajših članov in mladincev je zaključila s pripravami za nastop na svetovnem prvenstvu. V Alassiu ob Genovskem zalivu se bo od torka do sobote za odličja potegovali 150 balinarjev iz 24-ih držav iz Azije, Avstralije, Afrike, Južne Amerike in Evrope. Znamenito balinarsko središče je že več kot 65 let prizorišče najbolj množičnega balinarskega turnirja “Targa d’Oro”, dvakrat je gostilo zaključni turnir evropskega klubskega pokala, pred letom dni pa tudi evropsko člansko prvenstvo.

Tekmovanje v veliki športni dvorani v Alassiu bo potekalo v igri dvojic ter hitrostnem, štafetnem in natančnem zbijanju, v kategoriji mladincev do 18 let in mlajših članov do 23 let. Poleg balinarjev se bo svetovnega prvenstva udeležilo tudi 50 strokovnih sodelavcev ter več kot 20 mednarodnih sodnikov, delegatov in vodilnih mož Mednarodne balinarske zveze. Glavni del organizacije je v rokah lokalnega organizacijskega odbora Bocce Alassio - COLBA in italijanske balinarske zveze.

Selektor slovenske izbrane vrste Anton Kosar bo v Italijo popeljal mladince Gašperja Povha, Jako Štremfla in Jana Guština ter mlajše člane Matijo Povha, Erika Čeha in Žana Sodca. “Pričakujemo boj za najvišja mesta v vseh disciplinah. Smo dobro pripravljeni in glede na prikazano na zadnjih pripravljalnih turnirjih in tekmah smo v samem svetovnem vrhu,” je bil pred potjo v Alassio optimističen selektor Kosar.

V mladinski kategoriji bosta Povh in Štremfel združila moči v igri dvojic in štafeti, Povh bo slovenski adut v  hitrostnem zbijanju, medtem ko bo Guštin branil slovenske barve v vedno natančnem zbijanju. Pri mlajših članih se bo slovenski selektor v zadnjem trenutku odločil kdo bo partner Kozinčana Erika Čeha v štafetnem zbijanju, medtem ko je bilo že pred zadnjimi treningi jasno, da bo v dvojici ob Čehu zaigral Ljubljančan Žan Sodec. Čeha čaka tudi zahtevna naloga v hitrostnem zbijanju, v katerem bo branil naslov svetovnega prvaka iz kitajskega Jiaxinga, Sodec in Matija Povh kandidirata za nastop v natančnem zbijanju.

Tudi predsednik Balinarske zveze Slovenije Primož Marinko je ob četrtkovem druženju z mediji v Kopru napovedal boj za najvišja mesta: “Po izjemnem uspehu na lanskem svetovnem prvenstvu se bodo fantje tudi v Italiji zagotovo vmešali v boj za zmagovalne stopničke.”

Tedy Grbec
PR služba