Slovenci pripravljeni na začetek svetovnega prvenstva

V sredo zjutraj se bo pričel tekmovalni del članskega svetovnega balinarskega prvenstva. V turškem Mersinu bosta na igralno stezo prva stopila Davor Janžič in Jure Kozjek v igri dvojic, že prvi dan tekmovanja pa bo nastopilo vseh pet slovenskih reprezentantov.

Po ponedeljkovem poletu iz Benetk preko Istanbula in Adane do Mersina so slovenski reprezentanti v torek popoldne na uradnem treningu že preizkusili lepo urejeno balinišče, na katerem bodo od srede zjutraj do sobote popoldne lovili medalje na svetovnem prvenstvu.

“Igrišča so morda malce bolj gladka kot ponavadi. Nasutega je tudi nekaj dodatnega peska, tako da pri bližanju ne bi smeli imeti težav. Pri zbijanju krogle kar odskakujejo, tako da predvsem pri zbijanju balina krogla le-tega lahko preskoči. Igrali smo že na slabših terenih,” je pojasnil Davor Janžič. Njegov partner v igri dvojic, Jure Kozjek, ki bo slovenske barve zastopal tudi v igri posameznikov, je dodal: “Razmere bodo za vse enake. Igrali smo že na podobnih terenih. Upam, da se bomo dobro znašli.” V igri v krog bo nastopal Dejan Tonejc, ki je takole opisal razmere na balinišču v Mersinu: “Po mojem mnenju igrišča niso najlažja. V igralnem prostoru je malce več peska. Krogle kar odskakujejo. Pravo sliko bomo dobili šele med tekmami.”

Člani slovenske izbrane vrste so na sobotnih tekmah italijanske serie A prikazali odlično formo. Še posebej velja izpostaviti izjemnih 49 točk Aleša Borčnika v hitrostnem zbijanju. “Balinišče je pokrito, a malce piha veter. Upam, da nas ne bo motilo sonce. Komaj čakamo, da se svetovno prvenstvo začne,” je pojasnil slovenski adut v hitrostnem zbijanju. V štafetnem zbijanju bo Borčnik združil moči z Anžetom Petričem, ki nestrpno čaka na prvo tekmovalno preizkušnjo: “Na treningu smo se malce razmigali in preizkusili igrišča. V sredo bo šlo zares, saj so tekmovalni nastopi nekaj povsem drugega kot trening. Za zbijalce ni posebnosti, malce bolj se bodo morali prilagoditi igralci v klasičnih igrah.”

V središču torkovega dogajanja bo večerni žreb predtekmovalnih skupin. V igri posameznikov in dvojic ter igri v krog bo nastopalo 16 držav, ki so si mesta zagotovile na kontinentalnih prvenstvih, razdeljenih v štiri skupine. V četrtfinale vodita prvi dve mesti iz vsake skupine, tako da bo potrebno za napredovanje zabeležiti dve zmagi. V natančnem, hitrostnem in štafetnem zbijanju bosta v predtekmovanju na sporedu po dve seriji, v četrtfinale pa se bo uvrstila najboljša osmerica.

V sredo bo že ob 8.00 uri (ob 6.00 uri po slovenskem času) na sporedu prvi krog igre dvojic, ob 10.00 uri bodo s predtekmovanjem začeli v štafetnem zbijanju, ob 11.45 uri v igri v krog, ob 13.15 uri v igri posameznikov, ob 15.30 uri bo sledila svečana otvoritev svetovnega prvenstva, ob 17.30 uri prvi krog v hitrostnem zbijanju, dolg uvodni dan pa bodo ob 19.15 uri zaključili tekmovalci v natančnem zbijanju.

V četrtek bo sledilo nadaljevanje predtekmovanja v vseh disciplinah, v petek bodo na sporedu četrtfinalni boji ter polfinale v igri v krog in posamezno ter štafetnem zbijanju. V soboto bodo na sporedu preostala polfinala ter finalni obračuni v vseh petih disciplinah.