Mednarodno

Prvi sestanek izvršnega odbora FEB

Zadnji konec tedna v mesecu januarju letos se je v Torinu prvič v novi sestavi sestal izvršni odbor Evropske balinarke zveze - FEB. Novi predsednik je na zadnjem kongresu v Maroku postal Italijan g. Roberto Favre. Za podpredsednika sta bila izbrana Francoz g. Henri Escallier in Hrvat g. Tomislav Ćurko medtem ko so člani izvršnega odbora g. Stanislav Ivanov (Rusija), ga. Chantal Fieujean (Francija), g. Nicola Franchini (Švica), g. Sergio Arcilasco (Italija) in Boštjan Hegler (Slovenija). Na prvem srečanju so bili razen g. Ćurka prisotni vsi navedeni, vlogo sekretarke pa je prevzela gdč. Giada Aliverti.

Uvodoma je tekla beseda o pravnih zadevah. Evropska balinarska zveza kot pravna oseba še ni registrirana, problem pa tiči v statutu, ki še ni usklajen z italijansko zakonodajo. Iz tega naslova ne more biti definiran sedež Zveze, prav tako pa se ne more odpreti bančni račun. Predsednik g. Favre skupaj s pravniki pripravlja spremembe statuta, ki jih bo sprejemal naslednji kongres FEB.

Financiranje Zveze je prav tako eno izmed ključnih vprašanj. Francija in Italija, ki v FIB plačujeta največ (15.000 €/leto) se ne strinjata več s tako politiko, zato se predlaga enotna članarina FEB-u za vse članice, ki bo za prvo leto znašala 250 €. Kdor želi prispevati več, pa to lahko stori v obliki donacije. Ker bodo v bodoče kontinentalna prvenstva imele vlogo kvalifikacij za nastop na svetovnemu prvenstvu, FEB bo imel sedem mest v vsaki disciplini, je ruski predstavnik izpostavil pogled balinarsko manj razvitih evropskih držav, ki se bodo težko kvalificirale na svetovna prvenstva, članarino FIB-u pa bodo morale vseeno plačevati. Vse navzoče je razveselila vest o donaciji g. Maria Occellija, predsednika športne komisije FIB, ki bo FEB-u prispeval kar 50.000 €. V prvemu letu bo lahko FEB izkoristila sredstva v višini 5.000 do 10.000 €, potem pa vsako naslednje leto po 2.000 €. V zahvalo se bo trofeja evropskega prvaka v igri članskih dvojic poimenovala po njemu.

Letošnje člansko evropsko prvenstvo bo v Italiji, gostitelj pa kraj Alassio. Na spored se v vseh disciplinah vrača dvoboj za tretje mesto in bronasto kolajno. Na tem prvenstvu bo uvedeno novo pravilo pri štafeti, ki se bo od 1. julija 2018 na vseh tekmovanjih zbijala na pozicijah 1 in 3. V tehničnih disciplinah (hitrostno zbijanje, štafeta in natančno zbijanje) bo tekmovanje vključno s četrtfinalom potekalo kot do sedaj, od polfinala naprej pa bodo tekmovalci nastopili v neposrednemu dvoboju. Prvi v četrtfinalu proti četrtemu ter drugo uvrščeni v četrtfinalu proti tretjemu. Evropski prvaki po posameznih disciplinah pa bodo na podelitvi prejeli tudi trofejno majico. Z dnem 01.01.2019 stopa v veljavo pravilo, ki govori o tem, da igralec pri zbijanju ne sme več stopiti na osnovno črto. S tem dnem se brišejo tudi vsi dosedanji doseženi rekordi. V bodoče bo za priznanje rekorda potrebno priložiti tudi anti-dopinški test.

Ženski evropski pokal se v letošnjem letu seli na Hrvaško. ŠB Čavle želijo prevzeti organizacijo tega tekmovanja vse do leta 2021, pod pogojem da ima Hrvaška dva predstavnika. Letos bo zagotovo tako, za naprej pa so interes za nastop pokazale še Rusija in Švica, ki bosta lahko že letos dobili priložnost v kolikor katera od obstoječih Zvez nastop odpove.  Bržkone bo prišlo do sprememb tudi v evropskemu klubskemu pokalu za moške. Predlogov je bilo več, sprejet pa ni bil še noben. Večina se nagiba k temu da se prva jakostna skupina C1 zmanjša na le osem ekip.

Analizirana so bila tudi lanskoletna tekmovanja, pohvale je bil deležen tudi Krim iz Ljubljane za uspešno izpeljan ženski evropski pokal. Precej bolj kritično je bil ocenjena izvedba tekmovanja  na svetovnih igrah na Poljskem kjer CMSB ni odigrala svoje vloge in ni bilo poskrbljeno za minimalne ustrezne pogoje tekmovalk in tekmovalcev, še manj pa za uspešno promocijo naše športne panoge. Vsi smo bili enotnega mnenja da se to ne sme ponoviti na letošnjih sredozemskih igrah v Španiji.

Vse moči bodo v bodoče usmerjene v iskanje finančnih virov,  razvoj balinarsko manj razvitih držav in pridobivanje novih članic Zveze. Ravno te države pa bodo morale delati na pridobivanju potrebnih kadrov, ki bodo ta znanja absorbirali in ga prenašali naprej.  Zelo pomemben je tudi razvoj sodniškega kadra v teh deželah in udeležba le-tega na največjih tekmovanjih. V načrtu je ustanovitev neodvisne evropske sodniške komisije.  Prenos znanja v obliki kampov za trenerje se je že pozitivno obnesel v Argentini pa tudi v Turčiji,  razvoju pa bi lahko veliko doprinesla organizacija tekmovanj po vzoru nekdanjega četveroboja s tem da bilo tekmovanje številčno odprte narave. Na žalost se skoraj vedno zaplete pri iskanju organizatorja, saj je vse povezano z velikimi stroški izvedbe. Z morebitnimi projekti bi se lahko predstavili tudi v Bruslju na sedežu EU,  kjer so zagotovo na voljo tudi evropska sredstva za šport.  V načrtu je izdelava uradne spletne strani FEB, na kateri bodo s pomočjo sodelavcev objavljani vsi pomembni balinarski dogodki.