Mednarodno

Na Hrvaškem lovorike v Istro

Tudi na Hrvaškem so uspeli, kljub številnim zapletom, ligaško sezono spraviti pod streho. Državnih lovorik se veselijo balinarke Labina in balinarji Pule.

Podobno kot v Sloveniji, so tudi na Hrvaškem, v juniju vendarle malce oživele tudi balinarske dvorane. Reka je bila 20. in 21. junija prizorišče zaključnega turnirja 1. lige v moški konkurenci. V legendarni dvorani Podvežica, so se za naslov hrvaškega prvaka merile štiri najboljše zasedbe, po odigranih 15. krogih rednega dela prvenstva. V sobotnem polfinalu je Pula, šele po dodatnem razigravanju, strla odpor zagrebškega Zrinjevca, domači Vargon pa je pričakovano, gladko (21:5) nadigral Biston iz Makarske. V nedeljski finale so kot favoriti vstopili Rečani, vendar so si gostje iz Pule že v uvodnem delu tekme priigrali prednost s 6:2. Marino Miličević je s 44 zadetki v hitrostnem zbijanju poskrbel za znižanje zaostanka, s 44:44 pa se je razpletel drugi obračun “brzinca” med Luko Kukuljanom in Benjaminom Guštinom. V natančnem zbijanju sta si moštvi razdelili točke, v štafeti pa sta Darian Živolić in Benjamin Guštin z 51 zadetki povečala prednost Pule na 7:11. Domačinom so se ponesrečile tudi zadnje klasične igre, piko na i zmagi Pule s 17:9 pa je z zadetim balinom v igri dvojic, postavil Darian Živolić.

V Labinu so se za naslov prvakinj, na zadnji junijski konec tedna, pomerile ekipe ŽBK Komiža, BK Čavle ŠB, ŽBK Drenova Rijeka in BK Labin. V sobotnih polfinalih so si finalni dvoboj pričakovano priborile balinarke BK Čavle ŠB iz domačega kluba. V finalnem obračunu je BK Labin unovčil prednost domačega igrišča in povedel z 8:0. Tekmice so do prvih točk prišle šele v hitrostnem zbijanju, nato pa so branilke naslova pritisnile na plin in po zaslugi najboljše igralke zaključnega turnirja Nives Jelovica, izkušene Tanje Grubiša in mlade Rie Vojković, prišle do zmage s 16:8, ki jim je prinesla nov naslov prvakinj.

V Franciji in Italiji nadaljevanje prvenstev jeseni

Po zadnjih informacijah naj bi, v balinarskih velesilah Franciji in Italiji, prekinjena prvenstva nadaljevali jeseni. Francozi naj bi sezono 2020/21 začeli oktobra, v Italiji pa je predviden začetek nove sezone januarja 2021.

Simon Maljevac