DOLENJSKA OBZ NOVICE

Območna balinarska zveza Dolenjska je po površini ena večjih zvez, po številu klubov pa spada med najmanjše. V njej je pet klubov, dva (BK Krško, BK Sodražica) igrata v 2. ligi vzhod, medtem ko v območni ligi letos nastopajo zgolj trije klubi. To ne pomeni, da se v tem delu Slovenije ne balina, se pa klubi za nastopanje v območni ligi ne odločajo tudi zato, ker je razdalja, med npr. Krškim in Sodražico, več kot 100 kilometrov (in to ne po avtocesti).

Na Dolenjskem lahko govorimo o štirih tradicionalnih središčih, kjer klubi organizirajo tudi svoje občinske in medobčinske lige; v Straži (Novo mesto), Kočevju, Sodražici in Krškem. Predvsem v novem klubu ŠD Breza iz Straže pri Novem mestu, so zelo ambiciozni. Konec oktobra bodo pokrili sicer dve leti staro štiristezno balinišče, v bližnji prihodnosti načrtujejo tudi dvorano. To so po dolgoletnem čakanju že dočakali v Kočevju. Čudovit objekt je bil sicer načrtovan že kar nekaj let, vendar je dokončno realizacijo doživel šele pozno jeseni, leti 2019. O obeh omenjenih projektih boste lahko prebrali več v prihodnjih številkah, prav tako o ligah, ki ju kluba organizirata. Tokrat nekaj besed namenjamo medobčinskim ligam, ki jih organizirata kluba s skrajnega vzhoda in zahoda zveze.

Posavska liga

Pobudo za Posavsko ligo je dal starosta športa iz Sevnice, Franc Ernestl. Ustanovili so jo leta 2015, v njej pa je sodelovalo tudi do osem ekip, letos nekoliko manj. Igrajo po sistemu trojka/ posamezno, dvojka/dvojka in krog. Posavska balinarska liga ima tudi svojo spletno stran, z arhivom in tekočimi rezultati (https:// tinx78.wixsite.com/pbliga). Letos se je prvič zgodilo, da v ligi ni zmagala ena od ekip iz Krškega, temveč ekipa Radeče, kar je seveda za sam šport dobro. Doslej so namreč ligo obvladovali igralci iz Krškega, ki so vajeni nastopanja tudi v državni ligi. V Posavski ligi nastopajo ekipe iz Sevnice, Senovega, Radeč in Krškega.

Medobčinska liga Sodražica

Za popularizacijo balinanja v lokalnem okolju, je BK Sodražica pred sedmimi leti ustanovil ligo, v kateri nastopa osem ekip iz štirih občin (Ribnica, Sodražica, Loški potok, Nova vas). Igralni sistem je dvojka/trojka/dvojka, vse tekme se ob torkih igrajo v Sodražici. Skupno v ligi igra približno 50 igralcev različnih starostnih kategorij, med njimi približno petina žensk. Veseli predvsem dejstvo, da so v zadnjih nekaj sezonah začeli balinati tudi mnogi mladi. Ekipa iz Loškega Potoka, pod vodstvom Tine Mohar, ima v svoji postavi večinoma nepolnoletne igralce. Letošnjo, od koronavirusa načeto sezono, so sicer obvladovale ekipe iz Sodražice, konec avgusta pa se je že začela tudi sezona 20/21.

OBZ Dolenjska

Letošnja sezona je bila zaradi ukrepov okrnjena tudi v območnih zvezah. Poleg tega so v prihajajoči sezoni državna prvenstva organizirana na drugačen način kot doslej, a so se v zvezi kljub vsemu odločili, da bo po starem sistemu odigrano pokalno tekmovanje. Eden od razlogov je tudi to, da se vsaj enkrat ali dvakrat na sezono srečajo igralci iz celotne zveze. Ker je OBZD majhna zveza, pred pokalom organizira še prvenstvo v natančnem izbijanju. V novi dvorani BK Sodčka v Kočevju, je tako najbolj natančen v letu 2020 postal Anton Bukovec iz BK Breza (Straža pri Novem mestu), medtem ko je v pokalnem tekmovanju prepričljivo zmagala ekipa iz Sodražice.

Tadej Košmrlj