Sprehod skozi čas

Brez dvoma je bila prireditev Dan slovenskega balinanja, ki sta jo izvedla Balinarska zveza Slovenije in BŠK Krim odmeven praznik slovenskega balinanja, ki se je na igrišču končal s prepričljivo zmago ekipe Območne zveze Gorenjske. O rezultatih in udeležencih tekmovanja je veliko napisanega na drugih straneh revije, zato se bom v svojem uvodniku osredotočil zgolj na igro četvork. Ta je bila v začetku tekmovalnega balinanja in tudi še dolga leta zatem takorekoč paradna disciplina balinanja, tako v ligaškem tekmovanju, kot tudi na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih.

Dušan ButinarDušan Butinar

Tudi na turnirjih območnih balinarskih zvez, ki jih poznamo še iz časa nekdanje skupne države, vedno igrajo četvorke. V Sloveniji je sredi 80-ih let v balinarski dvorani Zarja v Ljubljani več let potekal Bassinov memorial, imenovan po enem od ustanoviteljev Balinarske zveze Slovenije. Na njem so nastopale ekipe slovenskih območnih zvez ter gosti iz Hrvaške in Črne gore. Leta 2011 je ob 60-letnici Balinarske zveze Slovenije turnir območnih zvez našel svoj domicil v balinarski dvorani Šiška. V njej je naslednja štiri leta, po smrti dolgoletnega predsednika Balinarske zveze Slovenije Jožeta Rebca, potekal tudi Rebčev memorial, z udeležbo ekip OBZ, ekipe veteranov in reprezentanc članic ter mladincev. Leta 2017 se je turnir četvork poimenoval v Slovenia Open in se preselil v balinarsko dvorano Krim, kjer je vztrajal dve leti. Letos se je ponovno preimenoval v Dan slovenskega balinanja in to ime bo skušal ohraniti tudi v prihodnje.

Začetek slovenskega balinanja v igri četvork v Sloveniji zaznavamo že v letih pred drugo svetovno vojno, seveda brez pravil, ki jih poznamo danes. V začetnih letih se je igralo z lesenimi in kasneje s plastičnimi kroglami. Začetek športnega balinanja balinanja v Sloveniji sega v leto 1951, ko je bila ustanovljena Balinarska zveza Slovenije in se je začelo tekmovati po mednarodnih pravilih ter na predpisanih igriščih s kovinskimi kroglami.

Tudi v naslednjem obdobju so ligaška in pokalna tekmovanja v Sloveniji potekala v igrah četvork. Vse do sredine 80-ih let prejšnega stoletja, ko se v ligaškem tekmovanju uvede nova kombinacija iger. Četvorkam se najprej dodata igra dvojic in posameznikov, kasneje še natančno zbijanje in igra v krog. Leta 1992 je igro četvork zamenjala igra trojk, nato pa je prišlo še do uvedbe hitrostnega in štafetnega zbijanja.

Odtlej se igra četvork ohranja le na turnirjih in v rekreativnem balinanju, ki pa nima tekmovalnega naboja, saj je namenjeno predvsem druženju med prijatelji in predvsem starejši generaciji. Mladi se posvečajo dinamičnim disciplinam v igrah zbijanja. A kakorkoli že, četvorka se je ohranila in še živi. Res pa je, da že dolgo ni več paradna disciplina.