Družinske vezi - prvi del

Podrobnosti

V nobenem športu ni prepletenost družinskih oziroma sorodstvenih vezi tako očitna, kot prav v balinanju. Nobena redkost ni, da se na posameznem tekmovanju pojavijo igralci in igralke, ki so v medsebojnem sorodu. Bodisi kot mož in žena, kot očetje in matere ter sinovi in hčere, kot bratje in sestre in v določenem časovnem obdobju tudi kot dedki in vnuki ter vnukinje. Povsod jih zasledimo. Kot tekmovalce v domačem ligaškem tekmovanju, na državnih prvenstvih in celo na evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer nastopajo v dresih s slovenskim grbom. Zaradi omejenega prostora, se bom v pričujoči kolumni posvetil le slednjim, ki na evropskih in svetovnih prvenstvih niso zgolj tekmovali za Slovenijo ampak so vsi po vrsti osvajali tudi medalje. Nekateri med njimi pa so se tudi okitili z naslovi evropskih in svetovnih prvakov.  

Dušan Butinar
Dušan Butinar

GUŠTIN - POVH 
 
Darko Guštin je bil v 80. letih prejšnega stoletja stalni član Jugoslovanske reprezentance v balinanju, za katero je nastopil 16-krat in v tem obdobju osvojil dve srebrni in bronasto medaljo v igri četvork. Dobra tri desetletja kasneje sta Darkova vnuka Matija in Gašper Povh, postala stalna člana mladih reprezentanc Slovenije. Starejši Matija je dobitnik srebrne in bronaste medalje na svetovnem mladinskem prvenstvu ter bronaste medalje na svetovnem prvenstvu za mlajše člane do 23 let. Mlajši Gašper pa je na zadnjem SP 2019, osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci v hitrostnem zbijanju. Poleg tega je tudi dobitnik dveh srebrnih in treh bronastih medalj na svetovnih prvenstvih za mladince.
 
ŠVARA – ŠVARA
 
Pavel Švara je v 80. letih trikrat nastopil za reprezentanco Jugoslavije in je dobitnik bronaste medalje v igri četvork. Pavlov vnuk Nik Švara, se lahko pohvali že z dvema odmevnima nastopoma za slovensko mladinsko reprezentanco, ki jih je oplemenitil z naslovom svetovnega prvaka v igri dvojic in s srebrno medaljo v štafeti. Pavletova vnukinja in Nikova mlajša sestra Mia Švara, še nima reprezentančnega nastopa, ima pa že tri državne naslove v kategoriji U-14.
 
BORČNIK – BORČNIK
 
Marija Borčnik je v 90. letih osvojila dve bronasti medalji na svetovnih prvenstvih za članice in bronasto medaljo na Svetovnih igrah. Svojo reprezentančno pot je zaključila s srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2002, v igri dvojic. Marijin sin Aleš Borčnik je eden najuspešnejših slovenskih balinarjev. Svojo zmagovito pot je začel že v mladinski kategoriji, kjer je osvojil naslov mladinskega prvaka v hitrostnem zbijanju. Ima tudi dve bronasti medalji. Aleš je poleg tega tudi dobitnik srebrne in bronaste medalje v štafeti v kategoriji članov do 23 let. Največje uspehe pa je Borčnik dosegel v članski konkurenci, v disciplinah hitrostnega zbijanja in v štafeti. V obdobju od leta 2008 do 2019 si je na svetovnih in evropskih prvenstvih, na Sredozemskih igra in na Svetovnih igrah mladih, skupaj priboril kar 25 medalj, od tega sedem zlatih. Osvojil je štiri naslove svetovnega prvaka med člani, enkrat je bil evropski prvak, po enkrat pa je zmagal na Sredozemskih igrah in na Svetovnih igrah mladih. Poleg naštetih zlatih odličij je osvojil še osem srebrnih in deset bronastih medalj.

You have no rights to post comments

   
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
© Balinarska Zveza Slovenije