Prestavljene tudi Svetovne igre

Zaradi prestavitve Olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021, bodo Svetovne igre v ameriškem Birminghamu na sporedu leta 2022.

Mednarodno združenje Svetovnih iger IWGA je skupaj z Organizacijskim komitijem v Birminghamu BOC odločilo, da bodo 11. Svetovne igre na sporedu od 7. do 17. julija 2022. Odmevno tekmovanje v ameriški zvezni državni Alabama je bilo prvotno predvideno za julij 2021, a so se organizatorji zaradi prestavitve Olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021 odločili za spremembo termina.

“Na ta način lahko računamo na nastop številnih vrhunskih športnikov, ki bodo nastopili tudi v Tokiu,” so glavni razlog za spremembe pokomentirali organizatorji. Na 11. Svetovnih igrah naj bi predvidoma nastopilo kar 3600 športnic in športnikov iz več kot 100 držav, ki bodo tekmovali v več kot 30 disciplinah. Med njimi bodo tudi članice in člani slovenske balinarske reprezentance, ki se s Svetovnih iger redno vračajo z odličji.

Leta 1997 sta v finskem Lahtiju Marija Borčnik in Marija Horvat osvojili bron v igri dvojic, leta 2001 sta štafeti Petra Pivk - Nina Sodec ter Zoran Rednak - Grega Košir osvojili bronasti odličji, leta 2005 je bil Jasmin Čaušević v nemškem Duisburgu bronast v hitrostnem zbijanju, leta 2009 je Aleš Borčnik v tajvanskem Kaohsiungu skočil na najvišjo stopničko v hitrostnem zbijanju, leta 2017 je bil Anže Petrič v poljskem Wroclawu v tej disciplini srebrn, v ženski konkurenci pa sta Nina Volčina v hitrostnem zbijanju ter Laura Škoberne v natančnem zbijanju osvojili bronasti medalji, v ženski konkurenci pa sta Nina Volčina v hitrostnem zbijanju ter Laura Škoberne v natančnem zbijanju osvojili bronasti medalji.