Izredni ukrepi na področju kategorizacije športnikov v RS

Spoštovani!

Trenažni procesi in nastopanje na domačih in mednarodnih tekmovanjih so trenutno zaradi epidemije koronavirusa oziroma COVID-19 večinoma prekinjeni oziroma se počasi ponovno začenjajo, ne vemo pa kdaj se bodo lahko normalno nadaljevali, kar povzroča veliko škodo športu na splošno predvsem pa športnikom in njihovim tekmovalnim karieram.

Posledično je športnikom onemogočeno doseganje rezultatov, na podlagi katerih bi si pridobili ali podaljšali status kategoriziranega športnika, s katerim so upravičeni do številnih statusnih pravic, ki jim pomagajo v njihovih življenjih na različnih področjih.

V luči zagotavljanja obstoječih statusnih pravic, na podlagi kriterijev, Zakona o športu in trenutnih izrednih razmer zaradi epidemije koronavirusa oziroma COVID-19 je OKS-ZŠZ kot rešitev nastale situacije za premostitev teh težav in v pomoč športnikom predlagal Strokovnemu svetu RS za šport sprejetje izrednih ukrepov na področju kategorizacije športnikov v RS, ki jih je dne 18.5.2020 na 5. dopisni seji tudi potrdil.

Sprejeti ukrepi:

1.     Strokovni svet za vrhunski šport pri OKS-ZŠZ razpisa za oddajo predlogov NPŠZ za kategorizirane športnike v predvidenem aprilskem roku ne razpiše in se izpusti objava evidence 1. 6. 2020.

2.     Kategoriziranim športnikom s statusom mladinskega, državnega, perspektivnega in mednarodnega razreda z obdobjem trajanja 1 leto, se status kategoriziranega športnika podaljša za 8 mesecev in sicer športnikom, katerim kategorizacija poteče 31.5.2020, se podaljša do 31.1.2021 in športnikom, katerim kategorizacija poteče 30.9.2020, se status kategoriziranega športnika podaljša do 31.5.2021.

3.     Kategoriziranim športnikom s statusom perspektivnega, mednarodnega, svetovnega in olimpijskega razreda z obdobjem trajanja 2 ali 4 leta, se status kategoriziranega športnika podaljša za 1 leto in sicer športnikom, katerim kategorizacija poteče 31.5.2020, se podaljša do 31.5.2021 in športnikom, katerim kategorizacija poteče 30.9.2020, se status kategoriziranega športnika podaljša do 30.9.2021.

4.     Podaljšanje statusa kategoriziranega športnika iz predhodne 2. in 3. točke predlaganih ukrepov ne velja za tiste kategorizirane športnike, ki jim je bil ta status izredno podaljšan za največ eno leto po zaključku njihove športne kariere in sicer na podlagi točke 1.3.3.6.2 Pogojev, pravil in kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov v RS.

5.     Doseženi rezultati športnikov v obdobju po 16.12.2019 bodo vključeni v naslednjo objavljeno evidenco kategoriziranih športnikov.

6.     Do naslednje objave evidence lahko izključno za uveljavljanje individualnih pravic športnika (npr. na področju šolanja, štipendiranja, zaposlitve ipd.) športniki, ki so dosegli oz. dosežejo rezultat v obdobju po 16.12.2019 in so upravičeni do statusa kategoriziranega športnika oziroma višjega statusa kategorizacije, kot ga imajo trenutno, pridobijo začasno potrdilo o kategorizaciji.

Obveščamo vas, da je OKS-ZŠZ zaradi epidemije koronavirusa oziroma COVID-19 predlagal izjemen sklop ukrepov na področju kategorizacije športnikov. Predlagane ukrepe, ki se nahajajo v prilogi, je v skladu z Zakonom o športu dne 18.5.2020 na 5. dopisni seji potrdil Strokovni svet RS za šport.

Glede na točki 2. in 3. sprejetih ukrepov NPŠZ prosimo, da na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  do ponedeljka 25.5.2020 posredujejo imena športnikov, ki so zaključili svojo športno kariero.

V primeru, da športniki izpolnjujejo kriterije navedene v točki 1.3.3.6.2 Izredno podaljšanje trajanja naziva športnika olimpijskega in svetovnega razreda aktualnega dokumenta "Pogoji, pravila in kriteriji za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji", naj NPŠZ posredujejo vloge za izredno podaljšanje naziva in izjavo športnika o zaključku športne kariere zaradi zagotavljanja statusnih pravic po končani karieri.

Podrobnejša navodila točke 6. sprejetih ukrepov sledijo do 1.6.2020.

S športnimi pozdravi in ostanite zdravi!